A kert és a ház éjszakai megvilágítása nemcsak biztonságot teremt, hanem a kültéri világítással hangulatos ’fényakcentusokat’ is létrehozhatunk.

A kihívás: intelligens kültéri világítás

Biztonsági okokból az utakat és a lépcsőket egyenletesen kell megvilágítani, anélkül, hogy egyértelmű kontraszt lenne a világos és a sötét között, továbbá a lépcsőket célszerű felülről megvilágítani. Az így létrehozott árnyékok egyértelműen megkülönböztetik egymástól az egyes lépcsőelemeket.

A másik fontos biztonsági szempont az, hogy semmi sem riasztja el jobban a betörőket, mint a fény. Egy jól megvilágított házat kisebb valószínűséggel vesznek célba a betörők, mint egy sötétet.

Az erkélyek vagy teraszok tetőfelületei látványosan kiemelhetőek felületre szerelt lámpatestekkel, a teraszok szélei mentén elhelyezett földi spotok pedig vizuális keretet teremtenek. A földi tüskékkel ellátott fényforrások egyszerűen „wow”-hatást keltenek a növénytartókban és a benőtt területeken.

A LED-ek hosszú élettartamuk és alacsony energiafogyasztásuk miatt ideálisak kültéri világításhoz, és a megfelelő LED-ekkel színes hangulatfények is létrehozhatók. Ügyelni kell arra, hogy a felhasznált fényforrások megfeleljenek legalább az IP44-es szabványnak.

A funkcionális és a hangulatos fény optimális kombinálásához ideális az idő- és jelenlétfüggő világítás keverése.

Mit jelent ez? Amíg a környezeti világítás az idő függvényében biztosítja a megfelelő hangulatot a kertben, addig a felhasznált fényforrások egy része elhalványul, amint valaki közeledik a házhoz. Így válik a világítás funkcionálissá. Ha nem észlel a rendszer több mozgást, a teljes világítás ismét lehalkul.

A megoldás: Hogyan valósítható meg az intelligens kültéri világítás a Loxone segítségével?

A kertben lévő környezeti világításnak nem kell egész éjjel aktívnak lennie, elegendő, ha a kertben csak 20%-os fényerővel biztosítja a megfelelő hangulatot alkonyat és hajnali 2:00 óra között. Ez az energiahatékonyságra is pozitív hatással van.

Az “Ambient” funkciómodul a „Környezeti fény” mód aktiválására szolgál a kertben, ebben az esetben minden lámpa 20%-os fényerővel működik. Az “Ambient” funkcióblokk hajnali 02:00 órakor automatikusan kikapcsolja a világítást.

Ha valaki közeledik a házhoz, miközben a „Környezeti fény” mód aktív, a mozgást egy érzékelő detektálja. A fényvezérlő modullal pedig lehetőség van a „Mozgás szürkület után” mód keverésére, hogyha a mozgás már a működési mód aktiválásakor is éles. Ebben az üzemmódban például a bejárati ajtó feletti két lámpa 100%-ra erősödik, míg a kertben lévő többi lámpa 20%-ra halványul.

Ha a „Mozgás szürkület után” mód mozgás hiányában inaktívvá válik, akkor a „Környezeti fény” aktív marad, és az összes lámpa visszahomályosodik 20%-ra.

Amint a felülbíráló üzemmód inaktívvá válik, ismét az eredeti lép életbe.

ingyenes konzultáció

Kötelezettség nélküli beszélgetésre hívjuk soproni irodánkba, ahol megismerhetjük Önt és az igényeit.

Amikor önnek megfelelő

Tudjuk, hogy milyen kiszámíthatatlanok a hétköznapok. Kérjen visszahívást olyan időpontban, amikor Önnek is megfelelő!

Büszkék vagyunk, hogy a Digitop Informatika Kft. hivatalos Loxone Gold Partner.

Tegye meg az első lépést a hatékonyabb jövőért!